MCSE Esztergomi Helyi Csoport
 
Keresés: 
    
 
 
 
Főoldal Rendezvényeink Éjszakai túra a Pilisben
   
Éjszakai túra a Pilisben Konvertálás PDF-formátumba  _ICON_SEP Nyomtatás _ICON_SEP  Elküldés emailben
Éjszakai csillagnéző túrát hirdettünk a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az MCSE Esztergomi Csoport koprodukciójában május 16/17 éjszakára. A borongós időjárás ellenére a 70 jelentkező többsége eljött a rendezvényre.

A gyülekező helyszínén a pilisszentléleki kolostorromoknál Dr. Jankainé Németh Szilvia, a nemzeti park munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket. A kötelező biztonsági figyelmeztetések után megkezdtük az erdei sétát; az erdőben Karlné Menráth Réka és Grosz Róbert kalauzoltak minket. Eltávolodva a civilizációtól (és a romok közelében mulatozó társaságtól) meghallgattuk az alkonyati erdő hangjait, és megpróbáltuk tapintással megkülönböztetni az egyes fafajták leveleit. Utunkat a valaha Aquicumot (Óbuda) Strigoniummal (Esztergom) összekötő római úton folytattuk. Az út különlegessége, hogy minimális emelkedőkkel szelte át a Pilist, így könnyen járható volt a kor állati vagy emberi erővel mozgatott járműveivel is.
Ahogy sötétedett, lassan derülni is kezdett az ég, itt-ott feltűnt egy-két csillag a felhőlyukakban. Az erdei séta végeztével visszatértünk az indulás helyére, ahol e sorok írója tartott néhány mondatos ismertetőt a fényszennyezés hatásairól és a káros fénykibocsátás csökkentésének lehetőségeiről. Illusztrációként megfigyelhettük keleti irányban a főváros (~25 km) fölött kialakuló nátriumsárga fényburát. Közben megkezdődött a távcsöves bemutatás is, természetesen a Szaturnusz volt a fő célpont, de sorra került a Herkules-gömbhalmaz, a „Kisbéres” a Göncölszekér rúdján, és szó esett az égi tájékozódás alapjairól, és a tavaszi égbolt legjellegzetesebb csillagképeiről is. A felhők közben szinte teljesen eltűntek az égről.

Az MCSE részéről Kerényi Lilla, Perger Géza, Riss József és Tóth Tibor tartotta a bemutatást. A túra résztvevőin kívül a környéken sátorozók is csatlakoztak hozzánk, a távcsövezés éjfél előtt ért véget.