MCSE Esztergomi Helyi Csoport
 
Keresés: 
    
 
 
 
Főoldal Rendezvényeink Véget ért a Kepler diákvetélkedő
   
Véget ért a Kepler diákvetélkedő Konvertálás PDF-formátumba  _ICON_SEP Nyomtatás _ICON_SEP  Elküldés emailben
2008 őszén a diákság számára hirdettünk programot a Csillagászat Nemzetközi Éve tiszteletére. A legkisebbeknek rajzverseny, az általános iskola felső tagozatának „Kepler” nevével-, a középiskolás korosztálynak pedig „Galilei” nevével fémjelzett szakmai vetélkedőket bocsátották útjára a szervezők. A rajzverseny és a Kepler Országos Csillagászati Diákvetélkedő lebonyolítását A Komárom-Esztergom Megyei TIT Egyesület, a Magyar Csillagászati Egyesület, és a BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet vállalta.

A Kepler vetélkedő első Internetes fordulója 2008. november 17-én került kiírásra. December 1-ig lehetett beküldeni a megoldásokat, és egyúttal ez volt a bejelentkezés kritériuma is. A határidőig 65 csapat jelentkezett, és többségük végig kitartott, mindhárom fordulóra küldtek be megoldásokat. Változatos feladatok sorát kellett elvégezni a jelentkezőknek, mindhárom fordulóban volt észlelési feladat, és a gyerekek kreativitását próbára tevő feladvány is. A 2009. január 15-én és február 17-én kiírt második és harmadik fordulók végére kialakult az a végleges sorrend, ami alapján a szóbeli döntőre be lehetett hívni a legjobbakat. Minden Eu-régióból a legtöbb pontot elérőt és a határon túli területekről egy csapatot. A szervezők úgy határoztak, hogy – tekintettel kiemelkedő teljesítményére – egy további csapatot is meghívnak a döntőre. Később kiderült, meg is érdemelték a bizalmat.

 

Összesen tehát 9 csapat kapott meghívást a döntőre, amire május 9-én, egy szombati napon került sor Tatán, a városháza dísztermében. A legtávolabbi régiókból érkezett három csapat már előző nap megérkezett, és a tatai bemutató csillagvizsgálóban ismerkedhetett meg egymással, és a helyi szervezőkkel egy szalonnasütéses vacsora keretében. A csillagda melletti focipályán egy kis esti testmozgásra is nyílt alkalom. A versengés másnap 10 órakor vette kezdetét, és egy sodró lendületű 4 órás időtartamban tette próbára a diákok koncentráló képességét. A korosztályi sajátosságokhoz illeszkedő módon játékos, kevesebb lexikális tudást számon kérő feladatból állt az anyag. 

 

Mind a rendezőknek, mind a jelenlévő szurkolóknak emlékezetes perceket okoztak például az 5 perces képzeletbeli Mars-utazást bemutató szereplések, amelyek sok esetben kisebb rádiójáték, filmriport, színielőadás formáját öltötték, vagy a 2 perces, választott csillagászati jelenséget bemutató kis műsorok. A játékot Kovalicky István ismeretterjesztő, a TIT K-E Megyei Egyesület ügyvezető igazgatója vezette, a zsűri elnöke Dr. Kolláth Zoltán a Magyar Csillagászati Egyesület elnöke, tagjai pedig Dr. Hegedüs Tibor a BKMÖ Csillagvizsgáló Intézet igazgatója és Dinga László önkormányzati képviselő, a tatai csillagász szakkör alapítója volt. 

 

A 11 pontozott forduló végeztével kialakult sorrend: Első helyen a pluszként meghívott pécsi „Alcor” csapat végzett, jutalmuk három 7 cm átmérőjű lencsés távcső volt. Második a csíkszeredai „Nagy Medve” csapat, ők három 10x50 túratávcsövet kaptak. Harmadik helyen a székesfehérvári „Abidos” nevű csapat végzett, ők 4 főre szóló ingyenes részvételt nyertek a nyári Meteor Csillagászati Találkozóra. Az Élet és Tudomány folyóirat 1 éves előfizetését a határon túli „Erdélyi Csillagászati Egyesület” kapta. Valamennyi versenyző diák és felkészítő tanár kapott egy-egy MCSE ajándékcsomagot, Élet és Tudomány mutatványszámot, és a tatai városi önkormányzat ajándékát. A Kepler vetélkedő díjátadási ceremóniája keretében vehették át okleveleiket és jutalmukat a „400 éves a távcső” kategória rajzpályázatának nyertesei is. Első lett Kótai Péter Áron, második Török Dániel, mindketten soproni kisdiákok, a harmadik díjat Szabó Viktor kisnánai pályázó nyerte, a negyedik Tamasics Anna Virág komáromi, az ötödik Velky Anna szarvasi tanuló lett. Mindannyian a Magyar Csillagászati Egyesület és Tata város ajándékcsomagjait kapták jutalmul.

 

Az eseményt élő adásban közvetítette az Interneten az MCSE „PolarisTV” csapata. A jövő számára pedig hamarosan felkerülnek az összevágott anyagok is az MCSE médiatárába.
A szervezők köszönetet mondanak valamennyi támogatónak és segítőnek, továbbá a díjak felajánlóinak (Makszutov.hu, Kecskemét; Zeiss Technika kft, Budaörs; AstroTech KKT, Baja; Magyar Csillagászati Egyesület, Élet és Tudomány Szerkesztőség), de talán leginkább a csapatok fiataljainak, és az őket felkészítő tanároknak és szakkörvezetőknek, hogy ezek az emlékezetes programok megvalósulhattak!

Linkajánló:

A vetélkedő honlapja
A döntő képei

összeállította: Dr. Hehgdüs Tibor és Nyerges Gyula