MCSE Esztergomi Helyi Csoport
 
Keresés: 
    
 
 
 
Főoldal Rendezvényeink 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve
   
2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve Konvertálás PDF-formátumba  _ICON_SEP Nyomtatás _ICON_SEP  Elküldés emailben

iya2009.JPGAz Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) 62-ik Közgyűlése 2007. december 19-én 2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította. A határozattervezetet - ami a Közgyűlés Második Bizottságától teljes támogatást kapott - Galilei szülőhazája, Olaszország nyújtotta be. A Csillagászat Nemzetközi Éve a Nemzetközi Csillagászati Unió és az UNESCO kezdeményezése.

 

 

A Csillagászat Nemzetközi Éve során, 2009-ben egy nagy jelentőségű, tudományos forradalmat elindító eseményre emlékezünk, a csillagászati távcső felhasználására. E találmány vezetett az elmúlt 400 év megannyi csodálatos, olykor meglepő csillagászati felfedezéséhez, amely alapvetően befolyásolta világképünket. Napjainkban az Univerzum objektumait távcsövek ezrei tanulmányozzák folyamatosan, a nap 24 órájában, a föld felszínéről és a világűrből, az elektromágneses spektrum teljes tartományában. Catherine Cesarsky, a Nemzetközi Csillagászati Unió elnöke a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 kezdeményezésről úgy fogalmaz, hogy az "minden nemzetnek lehetőséget ad arra, hogy részt vegyen ebben a folyamatos, érdekfeszítő tudományos és technikai forradalomban."

Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 globális együttműködés békés céllal -- keressük kozmikus eredetünket, közös örökségünket, mely minden embert összeköt a Földön. A csillagászat tudománya többezer éves együttműködést jelent földrajzi, kulturális vagy faji hovatartozástól függetlenül, összhangban az ENSZ Alapokmánya szellemiségével. Ebben az értelemben a csillagászat klasszikus példa arra, hogyan segítheti elő és mélyítheti el a tudomány a nemzetek közötti együttműködést.

 

A jeles évfordulót szeretnénk méltó módon megünnepelni, ezért több különleges rendezvénnyel is készülünk 2009-re.

Továbbra is szívesen tartunk ismeretterjesztő csillagászati előadásokat, távcsöves bemutatókat iskoláknak, munkahelyi közösségeknek.

A csillagászat Nemzetközi Éve hazai eseményeit és az égen megfigyelhető fontosabb jelenségeket az alábbi naptár foglalja össze.