MCSE Esztergomi Helyi Csoport
 
Keresés: 
    
 
 
 
Főoldal Rendezvényeink Csillagászati Hónap 2011
   
Csillagászati Hónap 2011 Konvertálás PDF-formátumba  _ICON_SEP Nyomtatás _ICON_SEP  Elküldés emailben
  Idén ünnepeltük Gagarin űrrepülésének 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból őszi sorozatunk az űrhajózás, űrkutatás jegyében zajlik. Persze a csillagászat és az űrkutatás  mindig is szoros kapcsolatban állt egymással (legalábbis amióta az utóbbi létezik). Előadásaink nem a múltat idézik, megtették ezt már sokan az évforduló környékén, inkább a legfrissebb eredményeket és a közeljövőt szeretnénk felvillantani egy-egy novemberi szerda-délutánon.


A program

 

Nov.  2. Az űrállomások évtizede 
            Előadó: Zsombok Gábor

Ahogy az ember elérte a világűrt, megfogalmazódott az igény a huzamosabb űrbeli tartózkodásra. A fejlődés fő mozgatórugói a korlátlan föld megfigyelési lehetőségek kihasználása és a mikrogravitációs környezet adta lehetőségek kutatása voltak. Az első pár hétig lakható űrbeli menedékhelyektől négy évtizedes lassú, de folyamatos fejlődés vezetett napjainkig. Az immár teljesen elkészült Nemzetközi Űrállomás az amerikai űrrepülők kivonása után korunk legnagyobb szabású űrvállalkozása, amely várhatóan meghatározza jelen évtizedünk emberes űrhajózását. Ebben azonban várhatóan nem marad teljesen egyedül... 

 

 

Nov.  9. A marsi élet nyomában
            Előadó: Nagy László

Egészen az 1950-es évekig tartotta magát az a közhiedelem, miszerint a Marson akár értelmes idegen lények is lakhatnak, hiszen a földi távcsövek homályos képein kívül nem sok információnk volt az ottani körülményekről. Ezt a hiedelmet az emberiség automata követei tudták csak szerte foszlatni, melyek kamerákkal, és egyéb műszerekkel felszerelve elhaladtak a vörös bolygó mellett, és megvizsgálták az ottani körülményeket, így az 1970-es évekre kialakult a kép a marsi élet lehetséges formáiról, és létüket a történelem legdrágább űrszondás küldetése sem tudta maradéktalanul megcáfolni. A Viking szondák eredményei még ma is viták tárgyát képezik a marsi életet kutató tudósok körében, és többek között ez hívta életre az idei év végén induló, minden eddigi Mars szondánál nagyobb, összetettebb, és kifinomultabb műszerekkel rendelkező új Mars járót.

 

Nov. 16. Puli a Holdon?
             Előadó: Kerékgyártó Tamás

Az előadás a Puli Space Technologies nevű lelkes kis magyar csapatról fog szólni, akiknek célja egy hivatalos űrverseny keretében olyan járművet juttatni a Holdra, mely képes 500 méter megtételére a felszínen miközben HD minőségű fénykép- és videófelvételeket küld vissza a Földre. A 30 millió dollár összdíjazású verseny 2014-ben ér véget, melynek során világszerte csaknem 30 csapat küzd a sikerért, többen közülük már az éles járművet gyártják. 

 

Nov. 23. Kína a csillagokba megy
             Előadó:Horvai Ferenc

Kína néhány évvel ezelőtt csak kullogott az olyan űrhatalmak mögött, mint az USA, Oroszország, Japán, Európa vagy akár India. Ma már a harmadik ország, amely önerőből képes embert juttatni az űrbe, saját űrszondát indítani a Holdhoz vagy más égitestekhez. Legutóbb pedig saját űrállomást indított. Mi készül Kínában? Ezt a kérdést próbáljuk megválaszolni.

 

Nov. 30. A műholdak a fejünkre esnek?
             Előadó: Nyerges Gyula

Az utóbbi időben egyre gyakrabban rémíszgetnek minket azzal, hogy használaton kívüli űreszközök hullhatnak ránk. Tényleg ilyen súlyos a helyzet? És mi várható a jövőben, hiszen egyre több mesterséges holdat bocsátanak fel. Egyáltalán mi számít űrszemétnek, és mennyire tartják fontosnak az űrügynökségek az űr-környezetvédelmet? 

 

 

 

Előadásaink délután 6-kor kezdődnek.

 

Programunk része a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat  "A Magyar Tudomány Ünnepe" rendezvénysorozatának.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!