MCSE Esztergomi Helyi Csoport
 
Keresés: 
    
 
 
 
Főoldal Rólunk Bemutatkozunk
   
Bemutatkozunk Konvertálás PDF-formátumba  _ICON_SEP Nyomtatás _ICON_SEP  Elküldés emailben

Az elsõ csillagász szakkört Dr. Etter Kálmán vezette városunkban. Rövid mûködés után 1953-ban szünt meg a csoport, feloszlatására politikai ürügyet találtak. Ezután egyénileg és kisebb csoportokban folyt a munka.


1958-ban a Bányagépészeti Kollégiumban alapított szakkört Dr. Jónás László. Szintén ő volt a Petőfi Sándor Művelõdési Központban 1963-ban induló szakkör vezetője is.

 

1.jpg

 1986-ban Esztergomban emlékülést rendeztük Regiomontanus születésének 550. évfordulóján. Ekkor vette fel a szakkör a REGIOMONTANUS KLUB nevet.
A rendszerváltáskor új helyre köktöztünk, a Szabadidõközpont ad otthont ma is a csillagászoknak. Laci bácsi halála után az adigi titkár, Mécs Miklós vette át a klub vezetését. Az elmúlt évek során több tagunk is saját szakkört alapított.


Esztergom ban és környékén számos amatõrcsillagász, és több csillagászati szakkör is tevékenykedik, a legtöbben tagjai az MCSE-nek. Felmerült hát az igény egy helyi MCSE csoport megalapítására, amire 1996-ban sor is került.

Évente megrendezzük Esztergomban a Bajor Ágost Művelődési Házban a hagyományos és igen kedvelt eloadássorozatunkat, a CSILLAGÁSZATI HÓNAPot, ahol országosan, sőt nemzetközileg is ismert és elismert eloadók tartanak eloadást.
   Rendszeresen tartunk távcsöves bemutatókat, és igény szerint klubokban, iskolákban és intézményeknél is szívesen tartunk eloadást.
   Csatlakozva az országos akciókhoz évrol évre megrendezzük a CSILLAGÁSZAT NAPJA és a KÖZELEBBBA CSILLAGOKHOZ címu komplex csillagászati rendezvényeket. Ezek egyben tagtoborzó akcióink is.


Örömmel fogadunk minden érdeklődőt a klubban.
Azokat is várjuk, akik nem akarnak rendszeresen eljárni foglalkozásainkra, de valamilyen kérdésükre választ várnak tolünk. Célunk a szabadido hasznos eltöltése, a helyes természettudományos világkép kialakítása és a téveszmék eloszlatása.