MCSE Esztergomi Helyi Csoport
 
Keresés: 
    
 
 
 
Főoldal Rólunk Születésnapunkra
   
Születésnapunkra Konvertálás PDF-formátumba  _ICON_SEP Nyomtatás _ICON_SEP  Elküldés emailben

Regio_logo_45_s.GIF   "Minden közösség életének nagyszerű csúcspontja egy-egy jubileum, melyről visszatekintve kibontakoznak azok a szépséggel teli pillanatok, melyek az évek hosszú során gazdagabbá formálták a közösségben munkálkodókat, s mindazokat, akikért a közösség dolgozott. Másrészt e csúcsokról meghatározhatók a jövő fenséges céljai, felrajzolhatók a közös munkálkodás jövőbeli feladatai.
  A Csillagász Klub az elmúlt években jelenlétével a város közművelődésében és tudományos életében jelentőségéhez méltó feladatokat látott el, segítve a fiatalok és felnőttek természettudományos nevelését, szabadegyetemein bepillantást nyújtva a csillagászat vonzó tudományába."  


  Ezekkel a sorokkal kezdődik dr. Jónás Lászlónak, az esztergomi Csillagászati Szakkör megalapítójának 1983-ban, a szakkör megalakulásának 20. évfordulójára kiadott visszaemlékezése.
  Azóta újabb negyed század múlt el felettünk. Sajnos Laci bácsi már nincs közöttünk, s nekünk utódoknak jutott a megtiszteltetés, hogy megpróbáljuk folytatni az elkezdett munkát. Sajnos az idő nem nekünk dolgozik. A közoktatásban egyre kisebb hangsúlyt fektetnek a természettudományokra, a fiatalok szemében a tudományos karrier helyett inkább a gazdasági karrier tűnik fontosnak. Ez persze nem magyar sajátosság, más országok is hasonló gondokkal küzdenek. Szerencsére a döntési pozícióban lévők is felismerték a káros trendet, és -bár egyelőre még nem elég hatékonyan- megpróbálnak tenni ellene. Így lett 2005 a Fizika nemzetközi éve,  és 2009-ben az ENSZ határozata értelmében a Csillagászat Nemzetközi Évét ünnepelhetjük.
Van hát tennivalónk bőven, készülünk is a magunk módján a méltó megemlékezésre, hamarosan jelentkezünk 2009-es programjaink terveivel.